Ronde 2

Mohamed Lechkar 

Mohamed Lechkar is actuaris AG en econometrist. Na zijn studie begon hij bij DNB waar hij onder meer via deelname aan EIOPA werkgroepen aan de wieg stond van de totstandkoming van het Solvency 2 raamwerk voor verzekeraars. Na ruim 6 jaar bij DNB, ging hij naar de consultancy wereld waar hij in totaal 7 jaar werkte. Hij heeft projecten geleid vanuit Londen en Amsterdam, op uiteenlopend terrein op het gebied van financeen risk voor klanten in Europa, de VS, en Azië. Bij Oliver Wyman loste hij complexe finance en risk vraagstukken met strategische implicaties op voor het management van financiële instellingen. Momenteel adviseert hij vanuit zijn eigen bedrijf Risk & Capitalfinanciële instellingen over o.a. het gebruik van (complexe) mathematische modellen en FinTech toepassingen zoals Blockchain.

Zijn presentatie geeft een inleiding in Blockchain waarbij de belangrijkste voordelen worden toegelicht. Welke ontwikkelingen in computerkracht en cryptografie hebben er toe geleid dat Blockchain momenteel op zoveel vlakken in de maatschappij wordt gebruikt? Blockchain wordt, na Internet, gezien als de meest innovatieve ontwikkeling van onze tijd. Zoals Internet een revolutie teweegbracht op het gebied van informatiedeling, zo doet Blockchain dit met het maatschappelijk vertrouwen. Inmiddels hebben velen een beeld bij wat Blockchain inhoudt, maar hoe ziet het er nu echt uit onder de motorkap? Welke mogelijkheid en kansen biedt het voor actuarieel professionals en risk managers? Welke technieken en formules worden in Blockchain gebruikt en wat is de rol van (actuarieel) professionals? Welke toepassingen worden al gebruikt in de pensioen- en verzekeringsindustrie?

Floris van Loo (PGGM)

Floris van Loo werkt op de ALM-afdeling van PGGM en heeft econometrie gestudeerd in Tilburg, met een specialisatie in pensioen (Netspar track). Binnen ALM werkt hij aan advisering voor bestaande producten en het door ontwikkelen van de DC producten. Een pensioenproduct met persoonlijk pensioenkapitaal biedt de mogelijkheid om het beleggingsbeleid beter aan te laten sluiten op de levensfase van de deelnemer. Met name op het gebied van renterisico biedt dit voordelen ten opzichte van het direct inkopen van annuïteiten in een collectief met verschillende generaties. Op dit moment is het beleid voor collectieve uitkeringsovereenkomsten in Nederland al veel verder uitgedacht dan voor producten gebaseerd op een persoonlijk pensioenkapitaal. Als de verschuiving naar het persoonlijk pensioen doorzet, dan is het hard nodig om ook dit product verder te verfijnen. Een van de mogelijkheden hiervoor is Managed DC waarmee het beleggingsbeleid verder wordt toegespitst op een pensioendoel dat past bij de deelnemer. Om goed voorbereid te zijn is nu het moment voor de sector om hier al goed over na te denken.

Marten de Boer en Rian Katoen (Triple A - Risk Finance)

Marten de Boer is één van de vele actuarissen afkomstig uit Volendam. Hij werkt ruim 12 jaar met veel plezier bij Triple A. Hij vertaalt zijn pensioenkennis en zijn voorliefde voor (actuariële) modellen graag naar praktijkoplossingen voor pensioenuitvoerders. Rian Katoen is na zijn studie econometrie in dienst getreden bij Triple A. In zijn tijd bij Triple A heeft hij zijn kennis van wiskundig modelleren en technologie weten te combineren. Dit heeft geleid tot passende en praktische oplossingen voor verscheidene uitdagingen, variërend van procesverbeteringen tot complexe stochastische modellen. In toenemende mate besteden pensioenuitvoerders processen uit, waardoor zij focus kunnen aanbrengen op hun kerntaken. Naast IT-processen betreft dit bovendien ook actuariële processen. Dit biedt nieuwe kansen voor dienstverleners op het gebied van actuariaat en IT. Marten en Rian hebben de afgelopen jaren verschillende pensioenuitvoerders van binnen en van buiten meegemaakt. Zij combineren hun kennis van pensioenuitvoering, actuariaat en het gebruik van cloud computing om te vertellen hoe SaaS-oplossingen kunnen bijdragen aan verbeterde pensioenuitvoering. Met de recente ontwikkelingen op het gebied van cloud computing ligt het gebruik van grote hoeveelheden rekenkracht binnen handbereik. Daarnaast wordt tooling om software op een duurzame wijze te kunnen ontwikkelen steeds toegankelijker. Door deze ontwikkelingen wordt de afstand tussen het uitdenken van modellen en het daadwerkelijk implementeren ervan steeds kleiner. Marten en Rian zullen dit nader toelichten aan de hand van een praktijkvoorbeeld waarin zij actuariaat en IT succesvol hebben weten te combineren.

Ruud Kleynen (HiThere), studentensessie

Ruud Kleynen studeerde Actuariaat en Econometrie¸ promoveerde op het proefschrift “Asset Liability Management binnen Pensioenfondsen” en was hoogleraar Risicomanagement binnen de vakgroep Econometrie van de Universiteit Maastricht. Hij is managing director van Kleynen Consultants, actuarissen en risicomanagers en van Hi There, het digitale verzekeringsplatform. Hi There is bij de beste 50 InsurTechs wereldwijd!, en is up-and-running in de dagelijkse praktijk.

November 2017 was een maand om nooit te vergeten. DIA (Digital Insurance Agenda) rangschikte Hi There, onze digitale verzekeraar, in de top 50 van beste InsurTechs wereldwijd. Een uitnodiging volgde om naar München af te reizen en om daar tijdens het DIA-congres Hi There te pitchen voor 1.000 man. 

Hoe mooi is het om nu, dik twee jaar verder, te zien dat Hi There een doorslaand succes geworden is. De snelheid en kwaliteit waarmee klanten bediend worden is extreem hoog en de kostenreductie is gigantisch. De mooiste verzekeraars, herverzekeraars en private equity partijen mogen we tot onze klantenkring rekenen. En dan hebben we het over de grote internationale concerns. Prachtig om te zien hoe de ervaring en slagkracht van deze financiële instellingen, gekoppeld aan de ervaring en power van Hi There, de verzekeringswereld volledig herontwerpt. In onze presentatie gaan we dieper in hoe een clubje van jonge actuarissen en econometristen aan de basis van dit succes heeft gestaan en nog steeds staat. Dat Dream Team willen we uitbreiden en vandaar dat we hier bij het VSAE congres zijn.

Cancel