Verslagen

Actuariaatcongres 2011 - Solvency II en Risk Management

20 september 2011

Op dinsdag 20 september 2011 stond de elfde editie van het VSAE Actuariaatcongres op het programma. Het congres vindt elk jaar plaats in een  bijzondere ambiance, voor de editie van dit jaar was gekozen voor de Rode Hoed te Amsterdam, een gepaste locatie op deze Prinsjesdag. Dit jaar stond het congres in zijn geheel in het teken van de nieuwe Europese regelgeving voor verzekeraars: “Solvency II” en het daarbij horende risicomanagement.

De bezoekers van het congres bestaan uit een mix van studenten en professionals. Om één ieder toch de benodigde achtergrondkennis  te geven, bestond de eerste presentatie uit de inhoudelijke kanten van Solvency II. Deze eerste presentatie, en introductie van het onderwerp, werd verzorgd door de dagvoorzitter van vandaag: drs. Ester Lamerikx AAG (Towers Watson). Na deze introductie was het podium geheel open voor de eerste drie sprekers, respectievelijk; Drs. Pieter Bouwknegt AAG (Nationale-Nederlanden), Dr. Andre van Vliet (Ortec Finance) en Drs. Margreet Haandrikman AAG (Sprenkels en Verschuren). Na deze laatste presentatie ontstond door enkele scherpe vragen uit de zaal een levendig discussie tussen deze eerste drie sprekers.  Een mooie afsluiting van een erg leerzame ochtend en een goed moment om op het gemak te lunchen. 

Na de lunch stonden interactieve sessies op het programma. Door twee ronden van elk drie workshops was er voor een ieder een sessie die het beste aansloot bij zijn of haar interesses. In de eerste ronde stonden workshops op het programma van drs. Ir. Erwin Bramer (DNB), drs. Agnes Joseph AAG (Achmea) en Frank den Bieman AAG (Pwc), die allen op een interactieve manier zich op Solvency II richten. Na een korte koffiepauze stond de tweede ronde op het programma. In deze ronde werden de workshops verzorgd door: Frits Mönking (Accenture), drs. Pelle van Vlijmen AAG drs. Harold Malaihollo CIA(beide Deloitte) en Drs. Wouter Elshof AAG (Milliman).

Na deze tweede en laatste ronde stond de laatste plenaire presentatie op het programma. Sabijn Timmers-Janssen AAG MBA (Actuarieel Genootschap) richtte zich inhoudelijk op de moeilijkheden van het nieuwe regelgevings pakket. Na deze presentatie was het tijd om de dag af te sluiten door middel van een hapje en een drankje op de borrel. Een uiterst geslaagde dag voor een ieder die deze Prinsjesdag richting de Rode Hoed was getrokken.  

Cancel