Verslagen

Actuariaatcongres 2012 - De generatiekloof binnen het pensioenstelsel

09 mei 2012

Op woensdag 9 mei 2012 stond de twaalfde editie van het VSAE Actuariaatcongres op het programma. Deze editie heeft plaatsgevonden in Felix Meritis te Amsterdam.  Het thema van het Actuariaatcongres 2012 is: ‘De generatiekloof binnen het pensioenstelsel’. 

Om de bezoekers, bestaande uit een mix van studenten en professionals klaar te stomen voor de rest van de dag hield de dagvoorzitter, Irs. Drs. J. Breen AAG een duidelijke inleiding. Na deze introductie was het podium geheel open voor de drie plenaire sprekers. Prof.dr.ir. 
M.H. Vellekoop (Universiteit van Amsterdam) belichtte de technische kant van het pensioenakkoord. Vervolgens lichtte Mr. Joanne Kellermann de visie van De Nederlandsche Bank op het pensioenakkoord toe. Om de ochtend af te sluiten gaf dhr. Martin Pikaart
(Alternatief Voor Vakbond) zijn duidelijke mening over het generatieconflict . Na deze goede afsluiting van een erg leerzame ochtend was het een goed moment om op het gemak te lunchen.

Na de lunch stonden interactieve sessies op het programma. Door twee ronden van elk drie workshops was er voor een ieder een sessie die het beste aansloot bij zijn of haar interesses. In de eerste ronde stonden workshops op het programma van drs. Diede Panneman en Daan Kleinloog (Sprenkels & Verschuren), ir. H.C. Vos AAG (Ernst & Young) en Prof. dr. Eduard Ponds (APG), die allen op een interactieve manier zich op het pensioenakkoord richten. Na een korte koffiepauze stond de tweede ronde op het programma. In deze ronde werden de workshops verzorgd door Ir. drs. Dick Boeijen (PGGM), Mr. Bastiaan Starink+ Mr. Charlotte Straatman (PWC) en Rick Westhoff (Towers Watson).Na deze tweede en laatste ronde stond het discussiepanel op het programma. De panelleden waren dit jaar Muriel van den Berg (MN Services), Nikie van Thiel (Jong Democraten), Jaap Jongejan (CNV vakmensen) en Bernard van Praag (NVOG). Al snel werd duidelijk dat het pensioenakkoord voor genoeg discussie zorgt waardoor één stelling al genoeg was en het uur eigenlijk te kort was voor onze discussieleden. Na deze geslaagde dag was het tijd om het af te sluiten door middel van een hapje en een drankje op de borrel. Een uiterst geslaagde dag voor een ieder die op deze zonnige woensdag naar Felix Meritis was gekomen.

Commissie: Lennart Niezen, Louana van Dijk, Bas Koolstra (voorzitter), Daniel Tobón Arango, Lianne Westinga en Arent Stienstra

Cancel