Verslagen

Actuariaatcongres 2013 - De grenzen van solidariteit, zijn de grenzen al bereikt?

27 februari 2013

Woensdag 27 februari was het tijd voor alweer de dertiende editie van het VSAE Actuariaatcongres, deze editie vond plaats in het monumentale Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT), kortweg het Tropenmuseum. Het actuele thema van het Actuariaatcongres 2013 was: ‘De grenzen van solidariteit, zijn de grenzen al bereikt?’.

De dag begon met een korte inleiding van Peter Verdaasdonk (directeur Tropeninstituut) over het KIT en haar verbinding met het thema. Vervolgens werd het Actuariaatcongres geopend door een interessante inleiding van de dagvoorzitter Irs. Drs. J. Breen AAG (directeur AG&AI), hierdoor waren alle studenten en professionals klaar voor de rest van de dag. Als eerste was het podium beschikbaar voor de drie plenaire sprekers. Drs. Servaas Houben AAG-FIA (Prudential Assurance, London) trok de solvabiliteit van Solvency II in twijfel en legde uit daarvoor een aantal redenen en oplossingen te hebben. Gevolgd door een presentatie van Dagmar van Ravenswaay Claasen (DNB) die met behulp van stellingen en stemrondes het publiek bij haar presentatie betrok. De laatste presentatie werd verzorgd door Drs. Siert Vos (MN) en Drs. Frank Cordewener AAG (MN) over de solidariteit en pensioenen.

Na de goedverzorgde lunch was het tijd voor de interactieve sessies. Er stonden twee ronden op het programma waarbij elk ronde een apart onderwerp behandelde. Tijdens de eerste ronde waren de drie workshops van Ir. Drs. Dick Boeijen (PGGM), Drs. Adri Jansen AAG (Sprenkels & Verschuren) en Drs. Hen Veerman AAG (Triple A) die het thema van de pensioen kant belichtten. Na de koffiepauze was het tijd voor de tweede ronde van drie workshop waarbij de zorg sector werd belicht. Het was de beurt aan Drs. Marcel van Delft AAG (Zwitserleven), Dr. Wim Niesing AAG (Achmea) en Drs. Judith Houtepen MBA en MSc Peter van Meel AAG (Milliman) om hun interessante workshops ten horen te brengen. Vervolgens begon het discussiepanel met panelleden Dick Boeijen (PGGM), Jos Berkemeijer AAG (AG-AI), Jan de Voois (Actwell Actuarissen) en IJmert Muilwijk (CNV Jongeren). Elke panellid kreeg vijf minuten voor een betoog en vervolgens barstte de discussie los onder leiding van onze dagvoorzitter. Het werd duidelijk dat actuarissen aan de buitenwereld duidelijk moeten maken waarom de pensioenleeftijd moet worden verhoogd en de politiek moet uitleggen wat er precies moet gebeuren met betrekking tot  zorg- en pensioenverzekeringen. Al met al een geslaagde dag die werd afgesloten met een hapje en een drankje in de prachtige Marmeren Zaal van het KIT.

De Actuariaatcongres commissie 2013 bestond uit: Daniel Tobón Arango (voorzitter), Lennart Niezen (coördinator), Glenn Taylor, Kasper van Vliet, Olivier Rotsteege, Jozef Battjes en Abel Bosman.

Cancel