Verslagen

Actuariaatcongres 2014 - Transparantie binnen financiële producten en instellingen

05 maart 2014

Op woensdag 5 maart 2014 vond de veertiende editie van het Actuariaatcongres plaats in het filmmuseum EYE. Het thema van dit jaar was Transparantie binnen Financiële Producten en Instellingen. Het doel van deze dag was om het begrip transparantie vanuit verschillende invalshoeken te belichten. Naast actuarissen en studenten, was ook Omroep MAX geïnteresseerd in deze editie van het congres. Transparantie is namelijk ook het thema van een nieuwe documentaire waar de omroep mee bezig is als vervolg op ‘Zwarte Zwanen’.

De commissie en het bestuur stonden ’s ochtends vroeg op het pondje richting EYE. Een frisse wind in de haren zorgde ervoor dat elk commissielid echt wakker werd en scherp aan de dag kon beginnen. Nadat het IJ veilig was overgestoken begon de commissie dan ook direct met de laatste voorbereidingen. De laptops werden geplaatst, de ontvangsttafel klaargezet en de garderobe werd bemand. Al snel kwam het besef dat we met EYE een meer dan prachtige locatie hadden voor het congres. De positieve geluiden over de locatie die gedurende de dag klonken hebben ons gevoel meer dan bevestigd.

Deze ochtend stond elke pondje vol met een groep enthousiaste actuarissen waarvan de eerste groep zo rond half 9 arriveerden. Na een lekkere kop koffie in de foyer verplaatsten de bezoekers zich naar de Cinema 1 zaal en de dag kon nu echt beginnen!

Nuria Boot verzorgde op de opening van het congres een kort welkomstwoord. Vervolgens was het aan dagvoorzitter Jan-Huug Lobregt om het thema inhoudelijk te introduceren. Dit deed hij met de nodige humoristische opmerkingen. Hoe transparant wil je zijn? Willen we precies weten wat onze actuarissen doen op zondagmiddag? Liever niet toch? Zo vroeg Jan-Huug zich af. In het kader van het thema introduceerde Jan-Huug de sprekers met een op Google gebaseerd verhaaltje. Zo weten we nu van alle sprekers onder andere de leeftijd, geboorteplaats, burgerlijke staat en het aantal kinderen. We nodigen u dan ook van harte uit om de namen van de sprekers even in te typen om een idee te krijgen van de manier van introduceren.

Om kwart voor tien was het de beurt aan Romke van der Veen om de eerste plenaire sessie te verzorgen. Jan-Huug benadrukte nog even dat Romke een uitwedstrijd speelde, vanwege het feit dat hij werkt bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Nadat hij aangaf geen voetballiefhebber te zijn en zondagavond om zeven uur zeker niet naar studio sport te kijken, (erg transparant) begon hij met zijn lezing over complexiteit en transparantie van de zorgverzekeringswet. Na veel nieuwe inzichten op te hebben gedaan was het tijd voor een welverdiend kopje koffie of thee.

De volgende spreker werd door Jan-Huug niet geïntroduceerd met wat er allemaal op internet te vinden was, want dan was hij daarmee de rest van de dag bezig geweest. Antoinette Hertsenberg was namelijk aan de beurt om een plenaire sessie te verzorgen. Ze nam ons mee in een overzicht van mensen die bij haar in het programma Radar waren geweest, om aan te tonen hoe belangrijk transparantie is en waar het de afgelopen jaren fout is gegaan. Ze riep op tot een terugroepactie om gemaakte fouten te herstellen, zoals Toyota eens al zijn Prius-wagens heeft teruggeroepen vanwege mogelijke defecten. Uiteraard kwamen er een aantal kritische vragen uit de zaal, deze werden door Antoinette kundig beantwoord.

Daarna werd het thema vanuit een heel andere kant belicht door Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. Hij begon met een historisch perspectief van het vertrouwen van mensen in verzekeraars en legde vervolgens uit welke cultuurverandering er is geweest binnen de sector sinds de woekerpolisaffaire. Mede vanwege een aantal filmpjes en geluidsfragmenten was het een boeiende en dynamische presentatie.

Na een lekkere lunch was het de hoogste tijd voor de interactieve sessies. Verspreid over vier zalen in EYE werd er gedurende twee rondes van elk vier workshops dieper ingegaan op verschillende specifieke onderwerpen. Zo werd er gesproken over transparantie in de solvabiliteit, het financieel toetsingskader en het realisme over pensioenambities. Meerdere discussies kwamen op gang en de sessies hebben zeker stof tot nadenken gegeven.

Aansluitend  werd het plenaire gedeelte van het congres vervolgd. Het woord werd gegeven aan Maarten Pieter Schinkel, die als professor aan de Universiteit van Amsterdam zeker wel een thuiswedstrijd speelde. Na wat persoonlijke transparantie begon hij zijn boeiende en inhoudelijke lezing over concurrentie en transparantie op de hypotheekmarkt. Zelfs nadat hij al een kwartier langer dan gepland aan het woord was, was de zaal aandachtig aan het luisteren. We kregen een inzicht in het effect van de prijsleiderschapsverboden op de Nederlandse hypotheekmarkt en de bijzondere werkwijze van de Nederlandse Mededingingsautoriteit op dit gebied.

Nadat Maarten Pieter zijn verhaal had afgerond, kon hij gelijk plaatsnemen in het discussiepanel. Hij ging in discussie met Hans de Goeij, Dirk Jan Sloots en Johan de Groot over stellingen die door de dagvoorzitter waren bedacht. Deze vier heren hadden allen een uitgesproken mening en ook de bezoekers kregen de kans om hun mening te laten gelden.

Met de afronding van het discussiepanel kwam het inhoudelijke programma ten einde. Al snel bleek dat zowel studenten als actuarissen behoefte hadden aan een alcoholische versnapering. De borrel vormde dan ook een mooi einde aan een geslaagde dag. Rond 19.00 uur stonden commissie en bestuur met een voldaan gevoel op het pondje terug naar het centrum. Wij hopen dat alle bezoekers een leerzame en leuke dag hebben gehad en zien iedereen volgend jaar graag terug!

Cancel